Pendžab, napad na bazu indijskih „migova 29“

Među ubijenima su dva vojnika i četiri napadača. Kako se čini, napadači su u bazu upali u policijskom automobilu, koji su ukrali pre nedelju dana.

Kako javlja fotograf agencije AP, jedan helikopter je zapaljen.

Portparolka vazduhoplovnih snaga Roče D’Silva izjavila je da su najmanje četiri napadača pre zore ušli u deo baze gde su smešteni vojnici i otvorili vatru.

Posle višesatne razmene vatre četiri napadača su ubijena, a policija je zatim počela da pretražuje šire područje u potrazi za mogućim drugim napadačima, prenose indijski mediji. 

Dodatni detalji i identitet napadača su nepoznati, a indijski mediji akciju povezuju sa ubistvom sedam civila i policajaca pre četiri meseca.

Indijska obaveštajna služba za taj napad optužuje islamiste iz organizacije Laškar el Taiba, ili Armija pravednika.

Patankot se nalazi u indijskoj državi Pendžab, na auto-putu koji povezuje državu Džamu i Kašmir gde je većinsko muslimansko stanovništvo, s ostatkom zemlje.

Policija istražuje da li su napadači došli iz tog dela zemlje ili iz susednog Pakistana.

Pobunjenici često izvode napade u indijskom delu Kašmira, gde se od 1989. godine bore za nezavisnost Kašmira ili njegovo spajanje s Pakistanom.

Premijer Indije Narendra Modi je prošle sedmice otišao u iznenadnu posetu Pakistanu i sastao se s pakistanskim premijerom Navazom Šarifom, što je ocenjeno kao mogući znak poboljšanja odnosa dve nuklearne sile.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar