Partija Angele Merkel za veliku koaliciju

Navodi se da je kancelarka Merkel, čiji je četvrti mandat pre nedelju dana stavljen pod znak pitanja kada su trostranački koalicioni pregovori sa Partijom slobodnih demokrata i Zelenima propali, dobila u petak od SPD-a politički "konopac za spasavanje" nakon što je ta stranka promenila stav i pristala na pregovore sa njom.

Rojters navodi da je to probudilo nade u ponovnu takozvanu "veliku koaliciju" kakva je bila na vlasti u protekle četiri godine.

"Čvrsti smo u nameri da imamo efikasnu vladu. Mi čvrsto verujemo da ovo nije manjinska vlada, već savez sa parlamentarnom većinom. To je velika koalicija", rekao je novinarima nakon sastanka vođstva CDU-a konzervativni premijer pokrajine Šlezvig Holštajn Danijel Ginter.

Horst Zehofer, lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije koja je sestrinska stranka CDU, podržao je prethodno eventualni savez SPD-a sa konzervativnim blokom, založivši se za novu "veliku koaliciju" kako bi se okončao postizborni politički ćorsokak u Nemačkoj.

"Savez konzervativaca i SPD-a je najbolja opcija za Nemačku – bolja u svakom slučaju od koalicije sa FDP-om i Zelenima, novih izbora ili manjinske vlade", rekao je Zehofer za nedeljno izdanje lista Bild.

Rojters navodi da je istraživanje agencije "Emnid" objavljeno u nedelju pokazalo da 52 odsto Nemaca podržava veliku koaliciju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike