Pariz objavio obaveštajni izveštaj o hemijskom napadu u Siriji

Izveštaj, koji je do danas bio strogo poverljiv, objavljen je nakon što su SAD, Francuska i Britanija protekle noći izvele koordinisane udare na snage sirijske vlade u Siriji zbog navodnog napada hemijskim oružjem.

"Nakon što smo analizirali video-snimke i fotografije žrtava objavljene na internetu, obaveštajne službe su mogle da zaključe, sa visokim stepenom sigurnosti, da ogromna većina tih snimaka i fotografija nije lažna", navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

U dokumentu stoji da nisu vidljive nikakve mehaničke povrede među ljudima na snimcima, a da su uočeni svi simptomi karakteristični za napad hemijskim oružjem, pre svega agensima koji dovode do gušenja organofosfornim agensima ili hidrocijaničnom kiselinom.

"Pouzdani podaci pokazuju da su sirijski vojni zvaničnici koordinisali ono za šta se ispostavlja da je upotreba hemijskog oružja koje sadrži hlorin u Dumi, 7. aprila", navodi se u izveštaju.

Takođe se ističe da su francuske službe utvrdile da nisu sve zalihe i kapaciteti hemijskog oružja sirijske vlade prijavljeni Ujedinjenim nacijama.

"Sirija nije prijavila mnoge aktivnosti svog Naučnog centra za proučavanje i istraživanja", navodi se u dokumentu.

Kako se zaključuje u izveštaju francuskih obaveštajnih službi, Sirija nije odgovorila na pitanja među kojima su moguće preostale zalihe iperita i DF, neprijavljeno hemijsko oružje malog kalibra i oznake VX i "sarin" na lokacijama za proizvodnju i utovar.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike