Papa: Ne može se tolerisati rasizam

Papa Franja ocenio je danas da se ne može tolerisati nijedan oblik rasizma, ali je takođe osudio nasilne reakcije koje su usledile nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu.

„Ne možemo tolerisati niti zatvarati oči pred bilo kojim oblikom rasizma ili isključivanja i tvrditi da branimo svetost ljudskog života“, rekao je papa Franja, dodajući, međutim, da se „ništa ne dobija“ nasilnim reakcijama poslednjih nekoliko dana.

Papa je rekao da se moli za „Džordža Flojda i sve koji su izgubili život zbog greha rasizma“ i izrazio saučešće svima koji su u žalosti.

Poglavar Rimokatoličke crkve je takođe pozvao na nacionalno pomirenje i mir.

Američki predsednik Donald Tramp suočen je sa najozbiljnijim građanskim protestima tokom svog mandata, pošto na stotine hiljada Amerikanaca demonstrira zbog ubistva Džordža Flojda 25. maja tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, kada mu je policajac belac koji je sada optužen za ubistvo, Derek Čuvin kolenom pritisnuo vrat i držao ga u tom položaju skoro devet minuta sve dok nije prestao da se pomera, iako je Flojd molio za vazduh i govorio da se guši.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike