Papa Franja u poseti Iraku, sastanak sa liderom šiita Velikim Ajatolahom Alijem el Sistijem

Papa Franja i Ajatolah Ali el Sistani razgovarali su skoro sat vremena tokom prve papine posete Iraku, prenosi Gardijan.

Prema navodima Gardijana, reč je o istorijskom susretu dvojice verskih lidera koji su se sastali da bi promovisali mir i jedinstvo.

El Sistani je potvrdio je istakao da bi hrišćanski građani trebalo da žive kao i svi Iračani u miru i sigurnosti i sa punim ustavnim pravima.

Papa Franja je zahvalio El Sistaniju što je "podigao glas u odbranu najslabijih i najprogonjenijih" tokom nekih od najnasilnijih vremena u novijoj istoriji Iraka, saopštio je Vatikan.

Kako se navodi, verski poglavari nisu nosili maske za lice tokom susreta u El Sistanijevoj kući u svetom gradu Nadžaf, uprkos nedavnom porastu broja zaraženih u Iraku.

Papa Franja je vakcinisan protiv virusa, ali El Sistani nije, navodi list.

Gardijan navodi da je papa Franja je pre ulaska u El Sistanijevu sobu izuo cipele. Muslimanski sveštenik, koji obično ostaje da sedi tokom prijema posetilaca, ustao je da pozdravi papu Franju, što je, prema navodima Gardijana, retka čast.

Sastanak je prekretnica u modernoj istoriji religije i deo je papinih napora da produbi dijalog sa drugim religijama.

Iz Nadžafa Papa je otputovao u drevni grad Ur, a veruje se da je prorok Avram, centralna ličnost za islam, hrišćansko i judaizam, tu rođen.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар