Papa Franja o povlačenju: Nisam razmišljao, ali vrata su otvorena

Obraćajući se novinarima dok je putovao kući iz severnog Nunavuta, 85-godišnji papa Franja je naglasio da nije razmišljao o podnošenju ostavke, ali je rekao da su "vrata otvorena" i da nema ničeg lošeg u tome da papa odstupi.

"Nije čudno. To nije katastrofa. Možete promeniti papu", rekao je papa Franja u avionu tokom 45-minutne konferencije za novinare.

Papa Franja je naveo da, iako do sada nije razmišljao o ostavci, shvata da mora barem da uspori.

"Mislim da u mojim godinama i sa ovim ograničenjima, moram da štedim (energiju) da bih mogao da služim crkvi, ili naprotiv, da razmišljam o mogućnosti da se povučem", rekao je papa.

Bio je zatrpan pitanjima o budućnosti svog pontifikata nakon prvog putovanja na kojem je koristio invalidska kolica, hodalicu i štap kako bi se kretao, oštro ograničavajući program.

Ranije ove godine je istegao ligamente desnog kolena, a nastavak terapije primorao ga je da otkaže putovanje u Afriku koje je bilo zakazano za prvu nedelju jula.

Putovanje u Kanadu je bilo teško i bilo je nekoliko trenutaka u kojima je papa bio očigledno u bolovima, prenoso Ej-Bi-Si njuz.

Na kraju šestodnevne turneje, izgledao je dobro raspoložen i energičan, uprkos putovanju na ivicu Arktika kako bi se ponovo izvinio domorodačkim narodima za nepravde koje su pretrpeli u kanadskim školama za stanovanje koje vode crkve.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike