Palestinski zvaničnik oboleo od KOVIDA-19 odveden u izraelsku bolnicu u Tel Avivu

Generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizaCije (PLO), Saeb Erekat, oboleo od KOVIDA-19, primljen je danas u bolnicu u Tel Avivu pošto mu se stanje pogoršalo, saopštio je njegov kabinet.

Izraelska hitna pomoć je u pratnji izraelskih vojnika stigla danas popodne u Erekatov dom na Zapadnoj obali da ga preveze u bolnicu, objavio je izraelski TV Kanal 12.

Izraelski mediji na hebrejskom jeziku javljaju da je Palestinska uprava zatražila od Izraela da se Erekat leči u Tel Avivu.

Šezdesetpetogodipnji Erekat bio je u izolaciji kod kuće u gradu Jerihonu pošto je dijagnostikovano da boluje od KOVIDA-19, a u početku osećao samo blage simptome, uključujući povišenu temperaturu.

Smatra se da je Erekat izložen visokom riziku od komplikacija koje izaziva zaraza koronavirusom jer je 2012. imao srčani udar, a 2017. godine su mu presađena pluća jer je godinama bolovao od pulmonarne fibroze.

Erekat je bio jedan od arhitekata privremenog mirovnog sporazuma s Izraelom 1993. godine, potpisanim u Beloj kući, nazvanim „Oslo“ po norveškoj prestonici gde se tajno pregovoralo.

Bio je jedan od glavnih pregovarača s Izraelom od 1995. godine i predvodio mnogobrojne runde pregovora palestinske delegacije dve decenije, a i dalje ima važnu ulogu u palestinskoj politici.

(Novi magazin)

Napišite komentar