Palestinske vlasti podržale međunarodnu istragu o ubistvu novinarke Al Džazire

Smrt iskusne reporterke Širin Abu Akleh rastužila je mnoge Palestince, a izraelska policija sukobila se sa osobama iz pogrebne povorke dok je kovčeg sa telom novinarke Al Džazire nošen kroz Stari grad u Jerusalimu, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Palestinske vlasti za smrt novinarke okrivila je izraelske snage. Stradala je dok je izveštavala sa racije izraelskih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelske vlasti su prvobitno sugerisale da je Širin Abu Akleh poginula od palestinske vatre, ali su potom zvaničnici promenili stav rekavši da ne mogu da isključiti da je pogodio metak ispaljen sa izraleske strane.

Husein al Šeik, visoki zvaničnik palestinskih vlasti, na Tviteru je napisao da bi vlast pozdravila učešće  međunarodnih tela u istrazi o okolnostima smrti novinarke Al Džazire.

Palestinske vlast odbile su ponudu Izraela, koji je izrazio žaljenje zbog Abu Aklehove smrti, da sarađuje u istrazi.

Izraelska policija saopštila je da je pokušala da olakša mirnu i dostojanstvenu sahranu i koordinirao sahranu aranžmane sa njenom porodicom. "Nažalost, stotine izgrednika
pokušalo je da sabotira ceremoniju i naudi policiji", tvrdi se u saopštenju.

Savet bezbednosti UN oštro je osudio ubistvo i pozvao na "neposrednu, temeljnu, transparentnu i pravičnu i nepristrasnu istragu".

Saopštenje tim povodom na sinoćnjoj sednici podržalo je svih 15 članica Saveta bezbednosti UN nakon što je na insistiranje Kine i Rusije uklonjen deo teksta u kojem se naglašava važnost slobode medija i potreba da novinari koji rade u opasnim oblastima budu zaštićeni, potvrdile su diplomate na Ist Riveru, koje su želele da ostanu anonimne, prenosi AP.

U saopštenju SB UN je istaknuto "da novinari moraju biti zaštićeni kao civili“. 

U bolnici u Jerusalimu preminuo je Palestinac od povreda zadobijenih tokom sukoba sa izraelskim snagama bezbednosti pre tri nedelje u džamiji Al Aksa, što je prvi smrtni slučaj na Hramnoj gori u poslednjih nekoliko godina. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike