Palestinka ubijena, najmanje 25 ranjenih na granici Gaze

Jedna Palestinka je ubijena, a još najmanje 25 drugih Palestinaca je ranjeno danas izraelskom vatrom tokom masovnih protesta na granici pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

Portparol ministarstva dr Ašraf al Kidra rekao je da je žrtva, koja nije odmah identifikovana pogođena u glavu.

Izraelska vojska je saopštila da je u protestima pored granične ograde učestvovalo oko 12.000 Palestinaca, bacajući kamenice, zapaljive bombe i paleći automobilske gume, te pokušavajući da probiju graničnu ogradu.

Izraelski vojnici su ih rasterivali suzavcem i u nekim slučajevima bojevom municijom, dodaje se u vojnom saopštenju koje su preneli izraelski mediji.

Nasilje se očekivalo duž granice zbog pojačane napetosti između Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze, kao i napetosti između hamasovaca i rivalskog umerenijeg Fataha koji dominira na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali.

Egipatska vojska poslala je delegaciju u pojas Gaze u četvrtak predvođenu zamenikom šefa egipatske obaveštaje službe Ajmanom Badiom u pokušaju da se spreči eskalacija nasilja.

Delegacija je danas popodne doputovala u Ramalu na Zapadnu obalu da razgovara sa Palestinskom upravom.

Protesti protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze su počeli još krajem marta, a održavaju se jednom nedeljno, obično petkom.

Jutros su demonstranti puštali balone sa zapljivim materijalom preko granice u Izrael, pričinivši štetu.

Ozbiljniji sukobi počeli su posle završetka tradicionalnih molitvi muslimana petkom u podne.

Proteste organizuje Hamas koji od 2007. vlada Gazom nakon što je silom preuzeo kontrolu, pobedivši snage lojalne Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Od početka protesta na granici poginulo je najmanje 185 Palestinaca i jedan izraelski vojnik, prema podacima Asošiejted presa.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike