Palestinci: Užasan masakr Izraela u pojasu Gaze

Palestinske vlasti na Zapadnoj obali optužile su danas Izrael za „užasan masakr“ u pojasu Gaze, gde je ubijeno najmanje 37 Palestinaca.

Portparol palestinske vlade Jusuf al-Mahmud zatražio je danas od međunarodne zajednice „hitnu intervenciju radi zaustavljanja užasnog masakra u Gazi“.

Kako se navodi u saopštenju portparola, „izraelske okupatorske snage“ sprovode masakr „nad herojskim palestinskim narodom“.Komitet UN za ukidanje rasne diskriminacije apelovao je ranije danas na Izrael da odmah obustavi „nesrazmernu“ upotrebu sile protiv palestinskih demonstranata.

Više od 37 Palestinaca danas je ubijeno a više od 1.300 ranjeno tokom protesta u Gazi, kod granice sa Izraelom.

Palestinci su se okupili na protestima na više punktova kod granice, samo nekoliko sati pre otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama, posle čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

Dok izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim večnom prestonicom Izraela, Palestinci u njegovom istočnom delu, gde se nalaze sveta mesta muslimana, Jevreja i hrišćana, nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike