Palestinci traže osudu Izraela u UN, SAD predlaže da se osudi i Hamas

Palestinci i njihove pristalice zatražili su da se danas održi vanredan sastanak Generalne skupštine UN kako bi se uvojila rezolucija u kojoj se Izrael osuđuje zbog „preterane upotrebe sile“, kako je navedeno, posebno u pojasu Gaze.

SAD međutim tvrde da izdvajanje Izraela u nacrtu dokumenta nije fer. U njemu se takođe pozivaju zvaničnici UN da preporuče kako da se zaštite palestinski civili.

Arapske i islamske zemlje su odlučile da se obrate Generalnoj skupštini sa 193 zemalja članica, gde nema veta, nakon što su SAD stavile veto na gotovo istu rezoluciju u Savetu bezbednosti UN 1. juna.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli, tu rezoluciju koju je sponzorisao Kuvajt označila je „grubo jednostranom“, jer kritikuje Izrael zbog upotrebe sile, a ne pominje islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze.

Ona je u utorak poslala pismo svim članicama UN u kome je označila rezoluciju predloženu Generlanoj skupštini UN „fundamentalno neuravnoteženom“ jer ignoriše „osnovnu istinu“ o situaciji u Gazi i ne pominje Hamas.

Predložila je amandman u kome se osuđuje Hamas za ispaljivanje raketa na Izrael i huškanje na nasilje duž granice pojasa Gaze i Izraela, čime se civili dovode u opasnost.

Predložila je takođe da se osude troškovi za izgradnju tunela u Gazi za napade u Izraelu i za opremu za ispaljivanje raketa kao i da se izrazi ozbiljna zabrinutost za štetu nanetu graničnom prelazu Kerem Šalom.

Ocenila je da amandman „nije kontroverzan“ i da jednostavno osuđuje „ponašanje za koje bi svi trebalo da priznaju da nanosi štetu palestinskom narodu“, kako je navela.

O amandmanu će se glasati pre rezolucije.

Palestinski ambasador Rijad Mansur rekao je sinoć da očekuje usvajanje rezolucije nakon što je lobirao kod 191 zemlje članice, izuzev SAD i Izraela.

Rezolucije Generalne skupštine UN za razliku od rezolucija Saveta bezbednosti nisu obavezujuće.

Palestinci su najpre tražili usvajanje rezolucije SB UN nakon pogibije Palestinaca od izraelske vatre tokom masovnih protesta na granici Gaze protiv izraelske i egipatske blokade uvedene još 2007. godine.

Od početka nedeljnih protesta 30.marta ubijeno je više od 120 Palestinaca, a više od 3.800 je rajeno izraelskom vatrom.

Većina nije bila naoružana, tvrde zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Izrael tvrdi da Hamas koristi proteste da prikrije napade na graničnu ogradu.

Palestinci demonstriraju i za pravo na povratak na sadašnju izraelsku teritoriju.

Stotine hiljada Palestinaca napustilo je svoje domove u ratu koji je izbio nakon stvaranja Izraela 1948. godine, a sada su dve trećine od dva miliona stanovnika Gaze izbeglice i njihovi potomci.

U nacrtu rezolucije se zahteva da izraelske snage zaustave „svaku preteranu, nesrazmernu i nasumičnu silu“ i poziva na „momentalne korake ka okončanju zatvaranja i restrikcija koje je nametnuo Izrael na pristup u i iz pojasa Gaze“.

Takođe se osuđuje ispaljivanje raketa iz pojasa Gaze na izraelske civile, ali se ne navodi ko ih ispaljuje.

Od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša se traži u nacrtu rezolucije da u roku od 60 dana predloži „načine i sredstva za osiguranje bezbednosti, zaštite i dobrobiti palestinskog civilnog stanovništva pod okupacijom Izraela“, uključujući i preporuku o međunarodnom mehanizmu zaštite.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike