Otvorena konferencija UN u Dohi, prisustvuje Vučić

Peta konferencija UN je prilika koja se pojavljuje jednom u deceniji da se ubrza održivi razvoj na mestima gde je međunarodna pomoć najpotrebnija, kao i da se iskoristi puni potencijal zemalja da napreduju na putu ka prosperitetu.

Tokom narednih pet dana, do devetog marta, svetski lideri, privatni sektor, predstavnici civilnog društva i grupe mladih razmatraće mogućnosti kako da se prevaziđu strukturalni izazovi sa kojima se mnoge zemlje sveta suočavaju i kako da se postignu međunarodno dogovoreni razvojni ciljevi.

U programu aktivnosti navodi se šest ključnih tačaka, između ostalog, to su ulaganje u ljude i iskorenjivanje siromaštva, upotreba moći, nauke i tehnologije i inovacija, podrška strukturnoj transformaciji kao pokretaču prosperiteta, jačanje međunarodne trgovine i regionalne integracije, borba protiv klimatskih promena, kovida 19.

Konferencija će obuhvatati plenarne sesije, paralelne tematske okrugle stolove na visokom nivou, kao i niz pratećih i paralelnih događaja o različitim tematskim prioritetima.

Konferencija se obično održava svakih deset godina, ali je dva puta odlagana od 2021. godine zbog pandemije koronavirusa. Na ovogodišnjem izdanju konferencije prisutan je veliki broj svetskih medija.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike