Otkazano takmičenje vračeva u maloj afričkoj kraljevini

Takmičenje tradiconalnih lekara, vračeva, koje je trebalo da se održi u afričkoj kraljevini Esvatini (ranije Svazilend) u primeni lekova i sporne prakse lečenja, otkazano je, objavila je danas vlada.

Skup je bio predviđen za vikend u Manziniju, drugom po veličini gradu u toj maloj zemlji na jugoistoku Afrike.

„Nikad nismo čuli da se govori o takmičenju u vračanju u ovoj zemlji. To se smatralo anomalijom u životima stanovnika Esvatinija“, rekao je porptarol vlade Persi Simelan, u saopštenju.

On je upozorio da će „svako ko se bavi vražbinama biti na udaru zakona“.

Po zakonu iz 1889. godine vračanje i vudu rituali smatraju se krivičnim delima u toj maloj kraljevini, sa 1,3 miliona stanovnika, između Južne Afrike i Mozambika.

„Vlada nije mogla da ostane skrštenih ruku kada su građani zemlje izloženi ilegalnoj praksi koja može da im otruje duh. Vlada neće dozvoliti vudu takmičenje i tačka“, dodao je portparol vlade.

U današnjem izdanju lista „Tajms of Svazilend“ (Times of Swaziland) organizator takmičenja „African Gama“ navodi da je skup organizovan za vreme vladavine kralja Sobhuze Drugog koji je umro 1982. godine.

Kralj je formirao taj skup da bi vračevi mogli da dokažu svoje moći, objašnjava se u članku.

U susednoj Južnoj Africi, tradicionalni lekari vrlo su cenjeni među crnom populacijom i često se konsultuju za fizičke i psihičke bolesti. Poznavaoci tradicionalne medicine takođe smatraju da oni imaju božanske moći.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike