Ostin: Spremni smo da ostanemo u Iraku na poziv vlade

Ostin boravi u Iraku samo nekoliko dana pre 20. godišnjice vojne invazije koju je predvodio Vašington, kada je 2003. svrgnut Sadam Husein, koja je dovela do smrti desetina hiljade iračkih civila i prouzrokvala nestabilnost i uspon militanata Islamske države, nakon što su SAD povukle svoje snage 2011, prenosi Rojters.

Američki ministar odbrane je bio i poslednji komandant američkih snaga u Iraku nakon invazije.

"Snage SAD spremne su da ostanu u Iraku na poziv vlade Iraka. SAD će nastaviti da jačaju i proširuju naše partnerstvo u podršci iračkoj bezbednosti, stabilnosti i suverenitetu", rekao je Ostin novinarima nakon sastanka sa iračkim premijerom Mohamedom al-Sudanijem i ministrom odbrane Tabetom Muhamedom Al-Abasijem.

On se sastao i sa predsednikom regiona Kurdistana, Nečirvanom Barzanijem, u trenutku dugogodišnjeg spora oko budžetskih sredstava i raspodele prihoda od nafte između centralne vlade i kurdskih regionalnih vlasti.

SAD trenutno imaju 2.500 vojnika u Iraku i dodatnih 900 u Siriji, sa misijom savetovanja i pomoći lokalnim trupama u borbi protiv Islamske države, koja je 2014. zauzela delove teritorije u obe zemlje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike