Orban i Makron oprečno o odluci Italije da ne primi migrante

Orban je naveo da je njegova prva reakcija na tu vest bila: "Napokon!", prenosi AP.

Prema rečima antimigrantski nastrojenog premijera Mađarske, bilo je "toliko deprimirajuće" godinama slušati da evropske pomorske granice ne mogu da se odbrane.

Orban je, nakon današnjeg sastanka sa slovačkim kolegom Peterom Pelegrinijem, rekao da je odluka Italije da odbije spasilački brod "Akvarijus" sa 629 migranata "sjajan momenat koji bi mogao da zaista donese promene u evropskoj migracionoj politici".

S druge strane, francuski predsednik Emanuel Makron osudio je odluku Italije o odbijanju da primi više od 600 migranata na brodu "Akvarijus", podsetivši italijansku vladu na obaveze koje ima u skladu sa međunarodnim pravom.

"Postoji izvestan stepen cinizma i neodgovornosti u ponašanju italijanske vlade u pogledu ove dramatične humanitarne situacije", rekao je Makron na sastanku svog kabineta, a preneo je portparol francuske vlade Benžamen Grivo. 

Istovremeno, francuski predsednik je pozdravio odluku Španije da primi brod s migrantima i pozvao na "evropsku solidarnost" prema španskoj vladi.

Španija je juče saopštila da će prihvatiti brod sa 629 migranata koji se našao u centru međunarodnog spora pošto su prethodno odbile da ga prime Italija i Malta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike