Obama: Suzbijanje oružanog nasilja prioritet 2016.

Američki predsednik Barak Obama najavio je danas u svom novogodišnjem obraćanju odlučnu borbu protiv oružanog nasilja u SAD tokom 2016. godine.

Na početku poslednje godine svog mandata u Beloj kući Obama je izrazio žaljenje zbog malog napretka u proteklih sedam godina kada je reč o suzbijanju američke „epidemije“ oružja, prenosi Rojters.

„Moja novogodišnja odluka je da postignem što veći napredak u našem nedovršenom poslu. To je naročito tačno za jedan deo tog nedovršenog posla, a to je naša epidemija oružanog nasilja“, rekao je Obama.

On je ponovio da je nezadovoljan zbog neusvajanja mera u Kongresu radi smanjenja oružanog nasilja.

„Širom Amerike oni koji su preživeli oružano nasilje i oni koji su izgubili dete, roditelja, supruga u takvom nasilju moraju da se prisećaju takvih teških godišnjica svaki dan, a Kongres još nije uradio ništa da spreči da ono što se desilo njima, ne desi se i drugim porodicama“, rekao je Obama.

On je podsetio da je pre tri godine predložen zakon o proveri osoba koji poseduju oružje i da je ta mera imala podršku većin američke javnosti, uključujući i vlasnike oružja.

„Ali lobisti oružja mobilisali su se protiv toga. I Senat je blokirao zakon“, naveo je on i dodao da su od tada desetine hiljada Amerikanaca našlo na meti oružanog napada.

(Novi magazin)

Napišite komentar