Novi saziv parlamenta, odraz podeljenosti španskog društva

Aprilski izbori potvrdili su da je u Španiji nestalo tradicionalno dvostranačje. Jesu socijalisti povećali zastupljenost u parlamentu, ali aktuelni premijer Pedro Sančez nema većinu.

Prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, u parlamentu je krajnje desničarska partija Voks, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji.

U poslaničke klupe sela su i petorica katalonskih poslanika – pravo iz zatvora. Sudi im se za pobunu, ali im je vrhovni sud odobrio da polože zakletvu, pod budnim okom policije, a onda da se vrate iza rešetaka. Nisu ih dočekali blagonaklono.

"Oni koji su napali državne institucije i ugrozili jedinstvo zemlje, došli su ovde da ponize građane Španije. Ne smete to da dozvolite. Zahtevam to od vas", apelovao je lider Građanske partije Albert Rivera.

"To ne umanjuje poštovanje ustava. Moj je zadatak da se u svakoj prilici poštuje Ustav, zakoni, ali i pokaže poštovanje prema drugima", naglasila je predsednica Parlamenta Meričel Batet.

Ovaj saziv španskog parlamenta pokazuje podeljenost i različitost u društvu, ocenjuju analitičari.

Od 350 poslanika, 164 su žene, na čelu Parlamenta je žena. Tako je Španija postala evropska zemlja s najviše poslanica i prestigla Švedsku i Finsku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike