Novi premijer Malte Robert Abela položio zakletvu

Foto: Beta / AP

Novi premijer Malte Robert Abela danas je položio zakletvu, zamenivši na čelu vlade Džozefa Muskata koji je dovođen u vezu s ubistvom istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije.

Abela, poslanik čiji je otac Džordž Abela bivši predsednik Malte, juče je izabran za šefa Laburističke partije, čime je automatski postao i premijer.

Novi premijer je obećao da će popraviti reputaciju Malte, pošto su poslanici Evropskog parlamenta negativno ocenili privrženost zemlje vladavini prava i predložili reformu malteškog pravosuđa i policije.

Bivši premijer Muskat podneo je ostavku posle masovnih protesta građana gnevnih zbog povezanosti njegove vlade s osobama protiv kojih je vođena istraga zbog ubistva Karuane Galicije 2017. godine. Ona je ubijena bombom postavljenom na njen automobil.

Karuana Galicija je istraživala ofšor kompanije povezane s političarima bliskim Muskatu, uključujući članove njegove vlade.

Zbog ubistva novinarke istraga je vođena i protiv bivšeg šefa Muskatovog kabineta Kita Šembrija koji negira umešanost u to ubistvo.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike