Novi neredi na Zapadnoj obali, ubijen muškarac

Islamistička organizacija Hamas, koja se suprotstavlja palestinskim vlastima, saopštila je da je Palestinska uprava uhapsila jednog od njenih važnijih pripadnika, koje traži Izrael, i još jednog naoružanog napadača u gradu Nablusu.

O incidentu se nisu oglašavali iz Palestinske uprave, koja je na udaru kritika Izraela i SAD, zbog toga što ne čini dovoljno da obuzda nasilje u uporištu palestinskih militanata kao što su Nablus i obližnji grad Dženin, preneo je Rojters.

Tokom noći su u oba grada izbili sukobi.

Rojters prenosi da su pucnji ispaljeni na sedište Palestinske uprave u Dženinu.

Prodavnice su zatvorene, a Nacionalni univerzitet An-Najah dao je instrukcije studentima da ostanu kod kuće.

Očevici navode da su palestinski policajci ispalili suzavac na mlađe ljude koji su bacali kamenje.

Nije poznato koja je od sukobljenih strana odgovorna za smrt 53-godišnjeg muškarca, ubijenog u vatrenom okršaju militanata i pripadnika palestinske policije.

Nasilje na Zapadnoj obali je u porastu poslednjih meseci, nakon što su izraelske snage pojačale racije na ovoj teritoriji nakon više smrtonosnih palestinskih uličnih napada u Izraelu.

Palestinske vlasti imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali, koju je Izrael osvojio 1967. godine i u narednim decenijama osnovao tamo desetine jevrejskih naselja.

Hamas je na vlasti u Gazi od 2007, kada je nakon kraćeg građanskog rata preuzeo kontrolu na toj teritoriji od Fataha palestinskog predsednika Mahmuda Abasa , podsetio je Rojters.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike