Notr Dam – skoro devet vekova burne istorije

Gradnja katedelrale počela je 1160. godine za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-delo gotičke umetnosti.

Oskrnavljena je tokom Francuske revolucije kada je unutrašnjost većim delom uništena.

Dvadeset osam statua koje sz se nalazile u bogomolji, rulja je obezglavila, ne znajući da je reč o biblijskim kraljevima. 

Po objaljivanju romana Viktora Igoa "Zvonar Borodičine crkve" 1831. godine, obnavlja se interesovanje javnosti za bogomolju.

Veliko renoviranje počelo je 1845. i potrajalo je narednih 25 godina. Početokom 1963. fasada Notr-Dama potpuno je obnovljena kada joj je vraćena originalna boja. Sledeća obnova hrama trajala je od 1991 do 2000. godine. 

Prostor na kome se nalazi bio je rimski grad Lutecija, a veruje se da je tu nekada bio paganski hram. Oko 1710. tokom iskopavanja otkriveni su delovi oltara posvećenog Jupiteru i drugim božanstvima. 

Notr-Dam se ističe simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Njena prostranost, savršena uravnoteženost počelja, lepota vitraža, potpuno opravdavaju njen status "najpopularnije" crkve u Francuskoj.

Katedrala je duga 130, široka 48, a visoka 36 metara. Osnova je zbijenam, dok su potporni lukovi i stubovi raspoređeni u više redova u vidu kaskada.

Notr-Dam svake godine poseti 13 miliona turista, više nego Ajfelov toranj.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike