Nju Delhi ograničava saobraćaj zbog zagađenja

U indijskoj prestonici od danas će biti ograničen broj vozila na ulicama kako bi se smanjilo zagađenje vazduha koje je dostiglo rekordan nivo.

Tokom naredne dve sedmice, do 15. januara, biće primenjivan sistem par-nepar, po kojem bi u određenim danima mogli da se voze samo automobili s parnim, odnosno neparnim poslednjim brojem registracije.

Izgleda da je danas novo pravilo poštovano, a na ulicama je bilo dosta manje saoraćaja u odnosu na uobičajeni hoas, mada je to delom zbog toga što ne rade škole i većina firmi tokom novogodišnjeg praznika.

Na nekoliko većih raskrsnica policija i građani volonteri proveravali su da li svi poštuju pravilo, ali su umesto kazne od 30 dolara za sada davali upozorenja.

Prema saopštenju gradskih vlasti, iz sistema će biti izuzeti najviši političari, sudije, policija i zatvorski zvaničnici, žene i bolesni, kao i motori i skuteri.

Policijski zvaničnici kažu da nemaju dovoljno ljudi da primene pravilo kako treba, posebno u gradu u kojem vozači inače krše osnovne saobraćajne propise.

Svetska zdravstvena organizacija je prošle godine proglasila Nju Delhi najzagađenijim gradom na svetu. Situacija je još gora zimi. Procenjuje se da u Nju Delhiju ima oko 7,5 miliona vozila, a zagađenju u velikoj meri doprinose prašina gradilišta, sagorevanje usevskih otpada u obližnjim poljoprivrednim oblastima i blizina pustinje Tar.

Koncentracija sitnih čestica PM2,5 u Nju Delhiju danas je veća od 297, gotovo 15 puta više od nivoa koji SZO smatra bezbednim. Indija je, takođe, u cilju smanjenja zagađenja zatvorila jednu od najstarijih i najmanje efikasnih elektrana, privremeno zabranila prodaju velikih vozila koji koriste dizel gorivo i uvela druge mere.

(Novi magazin)

Napišite komentar