Netanjahuov portparol uzeo odsustvo zbog optužbi za nedolično seksualno ponašanje

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu prihvatio je molbu svog portparola Davida Kiza da uzme odsustvo, saopštio je Netanjahuov kabinet usred kontroverze koja je izbila ove nedelje pošto je 12 žena optužilo ;Kiza da ih je seksualno napastvovao.

Prva žena koja je to rekla je kandidatkinja za Senat Njujorka Džulija Salazar.

Potom je novinarka Vol strit džornala (Wall Street Journal) Šajndi Rais u sredu na Tviteru opisala Kejesa kao „predatora“ i njegovo „maltretiranje žena“ kao „otvorenu tajnu“.

Vebsajt Tajms of Izrael objavio je sinoć da je još 10 žena iznelo optužbe protiv Kiza.

Njihove tvrdnje uključuju detaljnu optužbu za „fizičko agresivno ponašanja Kiza“, navedeno je u izveštaju u kome se dodaje da su nađena dva pisma izvinjenja koje je on napisao izražavajući žaljenje „što nije bio džentlmen“.

Sve te žene su iznele optužbe pod uslovom da ostanu anonimne.

U odgovoru je ;Kiz izjavio da su „sve optužbe dubok promašaj i da su mnoge kategorički lažne“.

Takođe je navedeno da je njegovo nedolično ponašanje bilo tako dobro poznato da je traženo da se drži podalje određenih kancelarija dok je radio kao politički aktivista u SAD.

Pre nego što je postavljen za Netanjahuovog portparola za stranu štampu, od 2012. do 2015. godine radio je kao izvršni direktor u jednoj nevladinoj organizaciji za ljudska prava sa sedištem u Njujorku.

On je danas izdao saopštenje da je zatražio neplaćeno odsustvo „kako ne bi skretao pažnju s važnog rada premijera“ i izrazio uverenje da će istina izaći na videlo, preneo je Asošiejted pres.

Najmanje četiri izraelske poslanice pozvale su prethodno Netanjahua da suspenduje Kiza.

One su apelovale na premijera da interveniše i osudi navodno ponašanje svog portparola, tvrdeći da ne može biti efektivan dok se bori s optužbama.

Kiz je Netanjahuov portparol od 2016. godine i verovalo se da mu je blizak.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike