Netanjahu zahvalio Trampu na godišnjicu preseljenja Ambasade SAD u Jerusalim

Foto: Beta / AP

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio se večeras predsedniku SAD Donaldu Trampu na, kako je rekao,” politički nekorektnoj odluci” da premesti ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva u Jerusalim.

Na gala proslavi povodom godišnjice tog poteza Netanjahu je rekao da su tokom mnogih godina zemlje sveta odbijale da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela dok “ jednog dana, izenada” Tramp nije odlučio da je Jerusalim zaista izraelska prestonica i da ga zvanično prizna.

“To je poltički nekorektno, na sofisticiran način”, rekao je izraelski lider, a prisutni su glasno aplaudirali.

On je zahvalio administraciji SAD što je spojila konzulat u Jerusalimu koji je godinima služio Palestincima koji tamo žive sa ambasadom ove godine.

Pre godinu dana Tramp je odlučio da prekrši decenijama star diplomatski tabu i preseli ambasadu SAD u Jerusalimu, komentarišu izraelski mediji.

Taj potez izazvao je gnev Palestinaca koji planiraju sedište svoje buduće nezavisne države u istočnom Jerusalimu.

Izrael je osvojio taj deo Jerusalima u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Tokom protekle godine Netanjahu je nastojao da nagovori mnoge zemlje da premeste svoje ambasade kao što su to učinile SAD. Međutim, to je učinila samo Gvatemala.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike