Netanjahu u šefu Mosada i ambasadoru u SAD vidi moguće naslednike

Foto: print screen

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu vidi šefa obaveštajne službe Mosad Josija Koena ili izraelskog ambasadora u SAD Rona Dermera kao svoje moguće naslednike kada se povuče iz političkog života, pišu danas izraelski mediji.

„Postoji dvoje ljudi kojem smatram podobnim da vode državu Izrael-Josi Koen i Ron Dermer“,  rekao je nedavno Netanjahu svojim saradnicima, preneo je novinski sajt Vala (Walla). 

Netanjahu inače retko govori o budućem rukovodstvu zemlje kad se on penzioniše.

Oni koji su čuli tu izjavu rekli su za isti novinski sajt da su iznenađeni što Netanjahu nije pomenuo važne ličnosti iz svoje konzervativne partije Likud, kao što je popularni poslanik Gideon Sar, ministar javne bezbednosti Gilad Erdan ili bilo koji političar.

Netanjahu koji je u julu oborio rekord i postao premijer sa najdužim stažom u Izraelu, od 13 godina i 128 dana, kaže da ne planira da siđe s položaja uprkos tome što mu preti optužnica za korupciju.

On je već dugo kritikovan da potiskuje potencijalne rivale u Likudu.

Vala međutim navodi da se ne veruje da 48-godišnji Dermer ima interesa da se bavi politikom.

Nepunih deset godina stariji Koen, bivši Netanjahuov savetnik za bezbednost koji je postao šef Mosada 2016. bi  navodno možda bio zainteresovan da bude premijer kad mu istekne mandat, ali to sada poriče.

On se zalaže za borbu protiv iranskog nuklearnog programa i poboljšanje veza s arapskim državama.

Dermer koji uživa veliko poverenje Netanjahua bio je oštar protivnik nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine, a sada nastoji da ojača veze između Netanjahua i predsednika SAD Donlda Trampa.

Netanjahu će početkom oktobra biti saslušan zbog optužbi za prevaru i zloupotrebu položaja, u nekoliko slučajeva, uključujući mito u jednom.

On poriče da je bilo šta loše učinio i da neće podneti ostavku ako optužnica bude podignuta.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike