Netanjahu u četvrtak s Putinom, uoči izbora u Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otputovaće u četvrtak u Soči gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, samo pet dana pre izbora u Izraelu, javljaju izraelski mediji.

Netanjahu je na sednici vlade u nedelju najavio da ta poseta ima za cilj da ojača „nastavak vojne koordinacije (u Siriji) kako bi se sprečilo sukobljavanje obzirom na porast aktivnosti Irana i njegovih saveznika i porasta naše aktivnosti protiv njih“.

On je dodao da Izrael pokušava da organizuje još jedan trilateralni samit, nakon prvog održanog u junu u Jerusalimu između savetnika za nacionalnu bezbednost SAD, Rusije i Izraela. 

Netanjahuov kabinet je saopštio danas da će Putin i Netanjahu diskutovati o zabrinutosti Izraela zbog učvršćivanja Irana u susednoj Siriji.

Netanjahu je prošle sedmice posetio London gde je sa britanskim kolegom Borisom Džonsonom razgovarao o nuklearnom sporazumu s Iranom i napetosti na Bliskom istoku.

U britanskoj prestonici Netanjahu se sastao i sa ministrom odbrane SAD Markom Esperom.

„Diskusije, skoro sve, uglavnom su se bavile Iranom i iranskim saveznicima, posebno Hezbolahom i neophodnim koracima Izraela, onim koji su preduzeti i onim koji slede u saradnji, prvo i osnovno, sa SAD“, rekao je Netanjahu.

Mnogi poznavaoci bliskoistočnih prilika ta njegova putovanja smatraju nastojanjem da poboljša svoje izglede za pobedu pred parlamentarne izbore 17. septembra.

Izraelski lider se prethodno sastao s Putinom u aprilu pet dana pre prethodnih opštih izbora.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike