Netanjahu Putinu: Izrael će sprečiti svaki pokušaj povrede granice

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas, na početku sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, da je svaka poseta Moskvi prilika da se deluje zajedno i pokušaj da se stabilizuje situacija u regionu Bliskog istoka i poveća bezbednost.

„Naše je mišljenje da bi Iran trebalo da napusti Siriju, to nije nešto novo za vas“, rekao je Netanjahu Putinu.

„Pre nekoliko sati sirijska letelica je narušila izraelski vazdušni prostor. Mi smo je presreli i nastavićemo da delujemo odlučno protiv svakog ubacivanja, na kopnu ili vazduhu“, dodao je Netanjahu.

Izraelski premijer je izrazio očekivanje da svako poštuje suverenitet Izraela i da Sirija poštuje sporazume o razdvajanju snaga.

Ruski lider je rekao da se ekonomski i vojni odnosi između Izraela i Rusije razvijaju u pozitivnom pravcu, preneli su izraelski mediji.

Ovo je traći sastanak Putina i Netanjahua u poslednjih pola godine.

Netanjahu je doputovao u Moskvu u vreme kada sirijski predsednik Bašar Asad preuzima kontrolu nad južnom Sirijom, a Izrael nastoji da spreči da Iranci ojačaju u toj zemlji.

Putin se danas odvojeno sastaje s Ali Akbarom Velajatijem, visokim savetnikom iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija.

Pre nego što je Netanjahu sleteo u Moskvu, osmatrački dron iz Sirije se ubacio u izraelsku teritoriju, a oborila ga je raketa Patriot nakon što je 16 minuta bio u izraelskom vazdušnom prostoru.

Netanjahu se u utorak sastao s Putinovim specijalnim izaslanikom Aleksandrom Lavrentijevim i zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejom Veršininom u Jerusalimu da razgovara o razvoju regionalnih događaja.

Izraelski premijer je ponovio poziciju Izraela da neće tolerisati vojno prisustvo Irana i njegovih saveznika bilo gde u Siriji i da se ta zemlja mora strogo pridržavati Sporazuma o razdvajanju snaga iz 1974. godine.

Izrael je više puta rekao da neće tolerisati iransko vojno prisustvo u susednoj zemlji, izvodio je udare na snage koje podržava Teheran i sprečavao pokušaje da se prokrijumčari oružje libanskom šiitskom Hezbolahu.

Rusija je navodno pristala da drži iranske snage na određenoj udaljenosti od granice na Golanu ali je potpuno iransko povlačenje označila sasvim nerealnim.

Izraelski mediji takođe navode da Rusija, iako podržava Asada koji je u savezništvu s Iranom, uglavnom žmuri na česte napade na iranske mete koji se pripisiju Izraelu.

Netanjahu smatra da je spremnost Rusije da toleriše takvu aktivnost rezultat njegovih čestih konsultacija s Putinom.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike