Netanjahu potvrdio udar na Siriju

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu potvrdio je da je Izrael izveo vojni udar na sirijski deo Golanske visoravni u ponedeljak i time nastavio da odstupa od ranije izraelske politike neizjašnjavanja o aktivnostima u toj susednoj zemlji.

„Mi sve vreme radimo da blokiramo Iran. Delujemo svaki dan, uključujući jučerašnji, protiv Irana i njegovih napora da se učvrsti u regionu“, rekao je sinoć Netanjahu pre nego što je otputovao u Poljsku, na konferenciju usredsređenu na aktivnosti Teherana na Bliskom istoku, prenose izraelski mediji.

Sirijski državni mediji su izvestili u ponedeljak uveče da je Izrael granatirao mete u napuštenom sirijskom gradu Kuneitra. Novinska agencija SANA javila je da su izraelski tenkovi ciljali napuštenu bolnicu u tom gradu i obližnju osmatračnicu.

Kuneitra se nalazi tik uz granicu na Golanskoj visoravni u demilitarizovanoj zoni između dve zemlje.

Izraelska vojska na te izveštaje nije odmah odgovorila, a SANA je navela da je pričinjena materijalna šteta ali da žrtava nije bilo.

Izraelski vojni izveštači su rekli da su meta bili pripadnici šiitske milicije koja ima podršku Irana, a koji pokušavaju da osnuju bazu kraj granice Izraela. Granatiranje je takođe imalo za cilj da posluži kao upozorenje Siriji i iranskim saveznicima da Izrael neće tolerisati napore Teherana da uspostavi trajno vojno prisustvo na sirijskom delu Golana.

Izrael se ranije uzdržavao od komentarisanja vojnih aktivnosti protiv Irana u Siriji. Tokom nekoliko poslednjih meseci odustalo se od takve politike i izraelska vojska i političari govore o operacijama u Siriji.

Izrael je izveo stotine udara iz vazduha kako bi sprečio krijumčarenje oružja za libanski ekstremistički Hazbolah i kako bi držao snage koje podržava Iran dalje od svoje granice.

U ponedeljak je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao da se izraelski udari u Siriji ne mogu opravdati.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike