Netanjahu otklonio koalicionu krizu dogovorom s ultraortodoksnim partijama

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu postigao je dogovor sa ultraortodoksnim partijama kako bi otklonio potencijalnu krizu nakon ostavke ministra zdravlja zbog skandala vezanog za rad na obnovi železnice na sveti jevrejski dan odmora-šabat.

Netanjahu se u nedelju sa njima sastao i dogovorio o seriji mera kako bi se ograničio rad na šabat i tako očuvao religiozni status kvo u zamenu za nastavak njihove podrške.

Ultraortodoksni Jevrejin ministar Jakov Licman podneo je ostavku u nedelju zbog obnova Izraelskih železnica na neradni dan, rekavši da je to skrnavljenje koje je kontradiktorno jevrejskim vrednostima.

Taj potez je zapretio Netanjahuovoj koaliciji, otvorivši put drugim verskim partijama da traže koncesije.

Netanjahu je takodje pristao da se usvoji propis na osnovu koga će Licman moći da bude zamenik ministra zdravlja iako sud zabranjuje takvu praksu.

Ranije se strahovalo da bi ostavka bi mogla da izazove krizu vladajuće koalicije u kojoj su dve ultraortodoksne partije. Vladajuća koalicija ima 66 od ukupno 120 poslanika u parlamentu-Knesetu, od toga 13 iz te dve partije.

Koaliciona kriza zbog rada na šabat bila je na pomolu je još u avgustu 2016. godine, kada su ultraortodoksni političari bili pod pritiskom svojih birača da obustave radove od zalaska sunca u petak, do subote u isto vreme.

Judaizam tokom šabata zabranjuje svaki rad, vožnju automobila, čak i paljenje i gašenje sijalica.

Poštovanje šabata je važno za ultraortodoksne partije koje se zalažu za strogu primenu pravila judaizma.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike