Netanjahu na otvaranju ambasade SAD: Veličanstven dan

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će Jerusalim uvek biti „večna i nepodeljena“ prestonica Izraela.

Netanjahu je na ceremoniji otvaranja nove američke ambasade u Jerusalimu ocenio da se radi o „veličanstvenom danu“.

Premijer Izraela je zahvalio američkom predsedniku Donaldu Trampu zato što je imao hrabrosti da ispuni glavno obećanje, dodajući da veze Izraela i SAD nikada nisu bile jače.

Prema njegovim rečima, mir na Bliskom istoku mora da se zasniva na „istini“ koju su priznale SAD.

„Istina je da je Jerusalim bio i biće prestonica jevrejskog naroda, prestonica jevrejske države“, rekao je Netanjahu.

Palestinci su se okupili na protestima na više punktova kod granice, nekoliko sati uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama, posle čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

Savetnik predsednika SAD za Bliski istok Džared Kušner rekao je da su Palestinci koji demonstriraju na granici pojasa Gaze „deo problema a ne deo rešenja“.

Kušner, koji je i zet predsednika Donalda Trampa, izrazio je nadu u mir na Bliskom istoku tokom ceremonije otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu.

„Kao što smo videli tokom prošlomesečnih protesta, a čak i danas, oni koji izazivaju nasilje deo su problema a ne deo rešenja“, rekao je Kušner.

Prema njegovim rečima, „put ka miru je počeo kada je snažna Amerika priznala istinu“.

zraelska vojska danas je izvršila pet napada na Gazu nakon što su demonstranti razmenili vatru s vojnicima.

Napadi su izvršeni na vojne kampove ekstremističnog Hamasa, koji drži vlast u Gazi i predvodi proteste uz granicu s Izraelom. Vojni zvaničnici naveli su da je vojska razmenila vatru s demonstrantima u tri odvojena incidenta.

Otvorena američka ambasada u Jerusalimu, Tramp upućuje čestitke dok traju sukobi u Gazi

Američki predsednik Donald Tramp uputio je čestitke povodom nove američke ambasade koja je danas otvorena u Jerusalimu, u trenutku dok traju protesti duž izraelsko-palestinske granice, u kojima je ubijeno više od 40 Palestinaca.

„Veliki dan za Izrael. Čestitam!“, poručio je američki predsednik na Tviteru.Zvaničnici, kao i savetnici i pristalice američkog predsednika prisustvovali su otvaranju nove američke ambasade u Jerusalimu, a na ceremoniji je emitovana Trampova video poruka.

Tramp je rekao i da SAD ostaju posvećene „olakšavanju trajnog mirovnog sporazuma“.

Američki predsednik je podvukao bliske veze sa Izraelom, dodajući da „pruža ruku prijateljstva Izraelu, Palestincima i svim njihovim susedima“.

Trampova ćerka Ivanka i zet Džared Kušner, zajedno sa ministrom finansija Stivom Mnučinom vodili su svečanost.

Američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman pozdravio je okupljene i zvanično otvorio ambasadu.

„Danas otvaramo Ambasadu SAD u Jerusalimu, Izrael“, rekao je Fridman.

Više od 40 Palestinaca danas je ubijeno i više od 1.300 je ranjeno tokom protesta u Gazi, kod granice sa Izraelom.

Palestinci su se okupili na protestima na više punktova kod granice, nekoliko sati uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama, posle čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

Dok izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim večnom prestonicom Izraela, Palestinci u njegovom istočnom delu, gde se nalaze sveta mesta muslimana, Jevreja i hrišćana, nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike