Netanjahu će se odazvati pozivu na saslušanje, pre najavljene optužnice

Foto: Beta, AP

Advokat premijera Izraela Benjamina Netanjahua obavestio je večeras izraelskog državnog tužioca Avihaja Mandelblita da će se njegov klijent odazvati pozivu na saslušanje, planiranom za 2. oktobar, nakon što je odbijen zahtev da se saslušanje ponovo odloži.

“Mi ćemo doći na na slušanje, ali bi bilo u redu da se datum razmotri i da se ono odloži”, naveo je advokat Amit Hadad u video snimku postavljenom na internetu, izrazivši uverenje da postoje, kako je rekao ”značajni argumenti koji opravdavaju odlaganje”.

On se žalio da “nedostaju desetine dokumenata” u materijalu o tri slučaja korupcije koji mu je dostavljen, preneli su izraelski mediji.

Današnji dan je bio poslednji rok da Netanjahu saopšti nameru da prisustvuje saslušanju.

Da to nije učinio vrhovni tužilac bi morao da donese odluku o podizanju optužnice bez saslušanja.

Izraelski mediji navode da se to moglo dogoditi za nekoliko dana, najviše nekoliko nedelja.

Netanjahu je pokušao da odloži saslušanje, obrazlažući to novim izborima zakazanim za 17. septembar.

To će biti drugi parlamentarni izbori u Izraelu ove godine. Prvi su održani u aprilu ali Netanjahuu nije pošlo za rukom da u predviđenom roku obrazuje vladajuću koaliciju.

Vrhovni tužilac međutim nije prihvatio nove izbore kao razlog za odlaganje.

Prvobitno je bilo predviđeno da se saslušanje održi do 10.jula ali je odloženo na zahtev tima koji brani Netanjahua.

Mandelblit je još u februaru najavio da namerava da podigne optužnicu protiv Netanjahua, nakon saslušanja, za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja korupcije, uključujući i mito u jednom od njih.

Netanjahuovi advokati su tražili da se saslušanje odloži na čitavu godinu dana, tvrdeći da je dokazni materijal obiman i da neće stići da se pripreme, na šta vrhovni tužilac nije pristao.

Netanjahu odbacuje sve optužbe i tvrdi da se radi o „lovu na veštice“ koje su organizovali mediji.

On još uvek može da se obrati Vrhovnom sudu radi odlaganja saslušanja, a optužen je da je primao poklone od bogatih bisznismena i ugovorao da dva medija povoljno izveštavaju o njemu u zamenu za usluge.

Šezdesetdevetogišnji Netanjahu je već 13 godina na vlasti, čitavu deceniju bez prekida.

Čak i u slučaju da optužnica protiv njega bude podignuta nije obavezan da podnese ostavku dok ga ne proglase krivim nakon što iskoristi sve mogućnosti za žalbe, što bi moglo potrajati godinama, navode analitičari, kako prenosi Frans pres.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike