Nemački policajci tragaju za osumnjičenim samoubicama

MINHEN: Pripadnici nemačke policije tragaju za sedam osoba osumnjičenih da su planirali samoubilački napad u Minhenu

tokom novogodišnje večeri u ime ekstremističke organizacije Islamska države (IS), saopštila je danas policja.

Oko 550 policajaca traga za osumnjičenim i obezbeđuje grad, preneo je AFP.

Kako je izjavio portparol minhenske policije, bezbendosno upozorenje je i dalje na visokom nivou, jer i dalje postoji velika opasnost od eventualnih terorističkih aktivnosti.

Na svom Tviter nalogu minhenska policija je napisala: „Dobro jutro svima koji su proveli noć u Minhenu. Hvala što ste ostali mirni i što imate razumevanja za naše mere“.

Dve železničke stanice, koje su noćas bile evakuisane u Minhenu, nakon što je na Tviteru nemačka policija objavila da postoje nagoveštaji planiranog terorističkog napada, danas su ponovo otvorene za saobraćaj nakon nekoliko časova, pošto je utvrđeno da za pretnju ne postoje dokazi.

Nemačka je dobila informaciju od obaveštajne službe druge države da ekstremistička organizacije Islamska držva (IS) planira da izvede napad u Minhenu sa čak do sedam bombaša samoubica, saopštili su danas nemački zvaničnici na konferenciji za novinare, preneo je Rojetrs.

Oni nisu naveli od koje države su dobili infromacije, ali je nemačka televizija izvestila pozivajući se na neimenovani izvor da su informacije dobijene od Francuske.

„Verujem da je odluka bila opravdana, jer smatram da ne možemo da snosimo nepotrebne rizike kada se suočavamo sa konkretnim pretnjama, konkretnim lokacijama i konkretnim vremenom“, izjavio je Bavarski ministar unutrašnjih poslova, Joahim Herman na konfernciji za novinare.

Nemački zvaničnici potvrdili su prethodno da poseduju informacije o tome da je Islamska država (IS) planirala samoubilačke napade u Minhenu tokom dočeka Nove godine.

Policija je zbog toga na Tviteru upozorila građane da izbegavaju velika okupljanja i glavnu železničku stanicu, kao i staniocu u Pasingu.

Nemački mediji preneli su da je policija navela da ima „konkretne dojave“, kao i da potencijalni napadači dolaze iz „islamističkog“ okruženja.

Upozorenje je izdato neposredo pred ponoć.

Uprkos policijskim upozorenjima, hiljade ljudi je na ulicama Minhena uz vatromet dočekalo Novu godinu.

U međuvremenu, belgijska policija je pred proslavu Nove godine sprovela nekoliko racija u Briselu i istočnom gradu Liežu.

Pet osoba za koje se sumnja da su povezane sa evetualnim teroristočkim napadom nalaze se danas u pritvoru i svih pet negiraju optužbe.
(Tanjug)

(Dnevnik)

Napišite komentar