Nemačka, “psi rata“ uhapšeni zbog formiranja terorističe organizacije

Kako se navodi na sajtu nemačkog tužilaštva, početkom 2021. godine Arend-Adolf G. i Aćim A. doneli su zajedničku odluku o uspostavljanju plaćeničkih snaga pod njihovom isključivom komandom.

Svaki pripadnik jedinice, ističe se u saopštenju, trebalo je da primi mesečnu naknadu od 40.000 evra.

Prema planovima dvojice optuženih, paravojna jedinica trebalo je da uključi između 100 i 150 muškaraca, od kojih su većina bili bivši pripadnici Bundesvera ili bivši policajci.

"Dvojica optuženih su u prošlosti i sami bili vojnici u Bundesveru i stoga imaju vojno znanje i veštine. Arend-Adolf G., koji je bio odgovoran za regrutovanje plaćenika je kontaktirao najmanje sedam ljudi kako bi ih pridobili za jedinicu. Nakon uspešnog formiranja plaćeničkih trupa, dvojica optuženih su hteli da se umešaju u građanski rat u Jemenu", kaže se u saopštenju.

Osumnjičeni su, kako se dodaje, bili svesni da će jedinica pod njihovom komandom neizbežno morati da ubija tokom operacija u Jemenu. Očekivali su da će i civili biti ubijeni i ranjeni u borbama.

"Na srednji rok, planirali su da oforme kompaniju koja bi upravljala privatnim vojskom, a koja bi bila angažovana i u drugim sukobima", napominje se u saopštenju.

Ideja optuženih bila je da jedinicu finansira Saudijska Arabija, ali nijedna agencija te države nije odgovorila na pozive osumnjičenih, navodi se na sajtu tužilaštva.

Uhapšeni su u Minhenu i okrugu Briesgau-Hohšvarcvald.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар