Nemačka prestigla SAD kao zemlja sa najboljom reputacijom

U godišnjem istraživanju koje sprovodi Anholt-GfK SAD su pale na šesto mesto, a na prvom mestu sada se nalazi Nemačka, prenosi Si-En-En.

Kako se navodi, lista rangira pedeset svetskih nacija, na osnovu određenih kriterijuma kao što su kultura, populacija, turizam, imigracije, investicije i državna uprava.

Simon Anholt, politički konsultant koji je pre više od deset godina razvio to istraživanje, kaže da je najveći razlog za veliki američki pad predsednik Donald Tramp.

"Svedoci smo ‘Trampovog efekta’ koji prati njegov fokus na poruci ‘Amerika ispred svega’. Ipak, vredi istaći da su Amerikanci u ovoj anketi imali pozitivnije mišljenje o sopstvenoj zemlji nego prošle godine", naveo je Anholt.

Ovogodišnji pad rejtinga nije prvi put da SAD doživi tako nešto, ukazao je Anholt i podsetio da se "sličan pad globalne percepcije" dogodio Americi i 2004. godine, kada je na čelo SAD došao predsednik Džordž Buš.

Tada su SAD pale na sedmo mesto.

Na listi prvo mesto ima Nemačka, Francuska je na drugom, Velika Britanija na trećem mestu, a pre SAD slede Kanada i Japan.

Na sedmom mestu je Italija, a slede Švajcarska, Australija i Švedska.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike