Nemačka: Povećan broj radnika sa skraćenim radnim vremenom

Prema podacima Instituta za ekonomska istraživanja (IFO) u Minhenu, energetska kriza izaziva blago povećanje skraćenog radnog vremena u Nemačkoj u proizvodnim delatnostima.

Porast je najizraženiji u prerađivačkoj industriji, gde je broj radnika sa skraćenim radnim vremenom povećan sa 59.000 na 151.000.

Ovaj minhenski institut navodi da je do tih podataka došao na osnovu sprovedenih anketa, kao i na podacima nemačke Savezne agencije za zapošljavanje.

"Energetski intenzivne industrije, a posebno automobilski sektor, imaju više poslova koji se obavljaju sa skraćenim radnim vremenom, što je u skladu sa nedavnim usporavanjem proizvodnje u tim industrijama", kaže istraživač ovog instituta Sebastijan Link.

U automobilskoj industriji broj radnika sa skraćenim radnim vremenom porastao je sa 14.100 na 33.400, a u hemijskoj industriji sa 7.400 na 21.200.

"U poređenju s prethodnim zimama tokom pandemije, nivo skraćenog radnog vremena je i dalje veoma nizak", napomenuo je Link. Tako je u novembru 2021. ukupno 750.000 ljudi bilo na skraćenom radnom vremenu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike