Najbrže vesti u Srbiji

Nemačka, leve inicijative traže zabranu Tompsonovog koncerta

"Hrvatski rok-bend ‘Tompson’ okupljen oko svog osnivača i frontmena Marka Perkovića je širom Evrope na zlom glasu zbog veličanja hrvatskog fašizma i vojnih akcija hrvatskih milicija, u ratu od 1991. do 1995", stoji u otvorenom pismu objavljenom na stranici "Politika u desnom zavoju – Upoznaj svoje neprijatelje", koja organizuje tribine i predavanja na temu desno-radikalne politike u Vupertalu, prenosi Hina.

U pismu koje su, osim levih inicijativa i grupacija, potpisali i lokalni ogranci parlamentarne stranke Levica kao i predstavnici Nemačkog saveza sindikata (DGB), osim poziva na zabranu koncerta, ukazuje se i na to da su Tompsonovi koncerti već zabranjivani u Austriji, Sloveniji i ranije u Švajcarskoj, kao i da je više puta zabranjivan i u Nemačkoj.

"Mi ovde u Vupertalu se odlučno suprotstavljamo tome da se ustaše, koji su bili povezani s nacionalsocijalistima, predstavljaju u bezazlenom svetlu ili čak veličaju", stoji u otvorenom pismu.

Lokalni dnevnik Vestdojče Cajtung citira predstavnika lokalne policije koji je rekao da Tompsonov koncert "drže na oku".

"U vezi sa ovim koncertom će sigurno još biti reakcija", rekao je portparol policije u Vupertalu Štefan Vajand za ovaj list, prenosi Hina.

List navodi i izjavu organizatora koncerta koji tvrdi da će se koncert održati.

"Tompson se ne nalazi na ‘crnoj listi’ izvođača", rekao je organizator napominjući da Tompson na koncertima više ne izvodi "sporne pesme". On je napomenuo da će na samom koncertu biti kontrolisano da li neko nosi ustaške simbole.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike