Nekoliko hiljada Pakistanaca dobrovoljno primilo kinesku vakcinu

Nekoliko hiljada pakistanskih dobrovoljaca primilo je kinesku vakcinu protiv korona virusa koja još nije dobila zvanično odobrenje za upotrebu, saznaje agencije Frans pres iz zvaničnih izvora.

Oko 7.000 od 10.000 pakistanskih dobrovoljaca dobilo je vakcinu, koju su razvili kineska laboratorija CanSinoBio i Kineski institut za biotehnologiju u Pekingu, rekli su zvaničnici zaduženi za kampanju vakcinacije.

„Prijavio sam se za plemeniti cilj koji će pomoći čovečanstvu“, rekao je jedan dobrovoljac u bolnici u Islamabadu gde će vakcinisane osobe dobiti 50 dolara (42 evra) za tu akciju.

Istraživač zadužen za nadgledanje ispitivanja u Pakistanu, Edžaz Ahmad Han izjavio je Frans presu da se prvi rezultati o efikasnosti vakcine očekuju „u naredna dva ili tri meseca“.

Potraga za vakcinom ubrzana je ovog meseca. Četiri proizvođača su najavila da je njihova vakcina efikasna – američko-nemački savez Fajzer /BioNTek (Pfizer/BioNTeć), američka laboratorija Moderna, britanska AstraZeneka (AstraZeneca) i Okfordski univerzitet, i ruski državni Institut Gamaleja.

Poslednji zvanični podaci pokazuju da je u Pakistanu više od 382.000 ljudi zaraženo korona virusom od kojih je preminulo 7.800.

Kineska vakcina testirana u Pakistanu nalazi se u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, poslednjoj na ljudima, pre mogućeg odobrenja.

(Novi magazin)

Napišite komentar