Neimenovani američki zvaničnici: Rusija iza širenja dezinformacija o virusu

Američki zvaničnici identifikovali su ruske vojne obaveštajne operativce za koje veruju da pomažu širenju dezinformacija preko internet stranica na kojima se objavljuju sadržaji o pandemiji koronavirusa, američkoj politici i međunarodnim pitanjima, piše danas AP.

Ruske obaveštajne službe koriste veb stranica na engleskom jeziku za širenje dezinformacija o pandemiji, nastojeći da zloupotrebe krizu s kojom se SAD suočavaju uoči predsedničkih izbora u novembru, rekli su američki zvaničnici koji su zatražili da ostanu anonimni.

Dvoje operativaca u moskovskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU identifikovani su kao odgovorni za širenje tih dezinformacija, namenjenih američkoj i zapadnoj publici, rekli su zvaničnici.

Sajtovi koji su koristili pandemiju za promociju antizapadnih ciljeva i širenje dezinformacija su InfoRos.ru, Infobrics.org and OneWorld.press.

Između maja i jula, kako je rekao jedan od zvaničnika, na veb stranicama na koje su skrenuli pažnju objavljeno je oko 150 članaka o odgovoru na pandemiju.

Među tim člancima bilo je tekstova kojima je pozitivno predstavljena situacija u Rusiji vezano za pandemiju, a negativno u SAD.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike