Navijači čekaju prvi zvižduk, svetski lideri Putinove poruke sa Mundijala

"Otvorili smo i našu državu i naša srca celom svetu. Dobrodošli na FIFA Svetsko prvenstvo. Dobrodošli u Rusiju", poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin. 

Ovo svetsko prvenstvo, ipak, nije otvorilo svačije srce, pogotovo svetskih lidera. HRV ih poziva da ne dođu na otvaranje zbog angažovanja Rusije u Siriji.

"Autokratski lideri često traže da budu domaćini sportskih događaja kako bi predstavili pozitivnu sliku ostatku sveta", kaže Kenet Rot iz organizacije "Hjuman rajts voč".

Iz te organizacije prave razliku između otvaranja i takmičenja-prvo je politički skup, drugo sportski.

"Ko danas pamti da uz Brežnjeva 80. na stadionu Lužnjik nije bilo nikoga osim političara iz istočnog bloka. Svi pamte Nađu Komaneči, Ovena i ostale protagoniste koji su na terenima pokazali šta su Olimpijske igre, koliko je zapravo tu politika suvišna ali neizbežna", rekao je Vladimir Stanković, novinar.

Tada je bojkotovan i takmičarski deo – učestvovalo je 80 zemalja. Četiri godine kasnije sovjetski blok je odgovorio u Los Anđelesu. Odluku Nemačke da bojkotuje igre 80. tadašnji kancelar je nešto kasnije nazvao glupom.

Iako je britanska ekonomija povezana sa ruskim kapitalom, političkim razlozima su se vodili Englezi kada su pre nekoliko meseci najavili mogućnost bojkota. Bojkota neće biti, ali su članovi kraljevske porodice odustali od dolaska u Rusiju.

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator Politike kaže da je poslednji povod bila afera Skripalj, kada je Velika Britanija povela inicijativu za bojkot, koja nije prošla, ali je prošla na drugi način.

"U znak solidarnosti sa Britanijom je šest zemalja, Australija, Island, Japan, Poljska, Danaska, Švedska. Rekle su da neće poslati zvaničnike, zanimljivo je da sve te reprezentacije učestvuju u Svetskom prvenstvu. I to je trijumf fudbala.", smatra Jakšić.

Ipak, da su otvaranja prilika za nesportske aktivnosti pokazala je sestra severnokorejskog lidera. Došla je na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji i u diplomatsku ofanzivu.

"Ako budem rekao da nema sporta bez politike niša novo nisam rekao", kaže Jakšić.

"Ako bude dobra organizacija, zapad će to elegentno prećutiati ili svesti na priznanje na najmanju meru, u svrhu unutrašnjih političkih potreba, ali mislim da će odnosi ostati isti", rekao je Stanković.

Ipak, pre početka prvenstva, Rusija je zabeležila prvu pobedu protiv Zapada. Fudbaleri ruske Dume pobedili su kolege iz nemačkog Bundestaga.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike