Naučni časopis Nature podržao Bajdena na predsedničkim izborima u SAD

Foto : Beta/AP/Carolyn Kaster

Redakcija naučnog časopisa Nejčer (Nature) saopštila je danas da podržava demokratskog kandidata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 3. novembra u SAD i dodala da predsednik i kandidat republikanaca Donald Tramp radi na „rušenju sistema“ namenjenog za zaštitu građana.

„Nijedan drugi predsednik u novijoj istoriji nije se toliko trudio da politizuje vladine agencije i očisti ih od naučne ekspertize. Akcije Trampove administracije ubrzavaju klimatske promene, razaraju prirodu, prljaju vazduh i uništavaju život u divljini kao i ljudske živote“, navodi se u uvodniku sa neobično oštrim tonom protiv Trampa.

Redakcija časopisa je ranije izražavala podršku nekom kandidatu, tako je 2012. podržala Baraku Obamu, a 2016. Hilari Klinton, oboje iz Demokratske stranke. Svaki put je podrška bila izražena diskretno.

Časopis je kritikovao povlačenje SAD iz sporazuma o klimatskim promenama i kao i iz drugih institucija, među kojima iz Svetske zdravstvene organizacije.

Redakcija je pomenula i Trampovo mešanje u rad naučnih i zdravstvenih agencija koje su od suštinskog značaja za bezbednost građana, kao i „prezir“ Trampove adminsitracije prema „činjenicama i istini, što se ogleda u Trampovom katastrofalnom odgovoru na pandemijuu koronavirusa“.

„Donald Tramp je postao ikona za one koji žele da seju mržnju i podelu“, navodi se u oštrom uvodniku i dodaje da „poverenje Bajdena u istinu, dokaze, nauku i demokratiju čine ga jedinim mogućim izborom na glasanju za predsednika SAD“.

Uvodnik se završava pozivom glasačima da izaberu Bajdena.

Nature nije jedini naučni časopis koji je podržao Bajdena.

Prvi put za skoro dva veka postojanja, naučni časopis „Sajentifik ameriken“ (Scientific American) je zauzeo politički stav, i kritikujući Trampa zbog odbacivanja nauke i njegovog „poricanja“ klimatskih promena, takođe pozvao Amerikance da glasaju za Bajdena.

(Novi magazin)

Napišite komentar