NATO ulazi u bitku protiv terorista Islamske države

Vođe NATO-a odlučili su danas u Briselu da se Atlantski savez uključi u zapadnu vojnu koaliciju koja se bori protiv ekstremista Islamske države Iraka i Sirije, kao i da sve članice povećaju izdvajanja u budžet NATO-a, saopštio je večeras generalni sekretar ove vojno-političke organizacije Jens Stoltenberg.

On je dodao da to ne znači da će NATO, čije mnoge članice pojedinačno već učestvuju u koaliciji za razbijanje Islamske države, kao organizacija neposredno borbeno učestvovati u slamanju islamskih terorista, već prevashodno dati znatno veću vazdušnu i obaveštajnu podršku tim naporima.

Stoltenberg je objasnio da to znači da će NATO moći da učestvuje u donošenju političkih odluka, uključujući obuku i jačanje borbenih kapaciteta zapadne koalicije.

Vođi NATO su na samitu u Briselu odlučili da uspostave i posebnu obaveštajnu ćeliju za skupljanje informacija o delovanju terorista, „čime će se poboljšati podela informacija među saveznicima, pored ostalog i kad su u pitanju inostrani borci“ u redovima Islamske države i u zemljama NATO-a, dodao je Stoltenberg.

S jasnom namerom da se bar delom udovolji zahtevima nove američke vlade predsednika Donalda Trampa da svi saveznici, a ne samo SAD, izdvajaju mnogo više za podmirivanje troškova NATO-a, lideri Atlantskog saveza su odlučili da utvrde nacionalne planove za ulaganje u odbrambene potrebe kada je rečo novcu, kapacitetima i doprinosima zajedničkim akcijama.

Čelnik Atlantskog saveza je naveo i da je na susretu na vrhu NATO-a potvrđena politika „dvojakog pristupa“ kad je reč o, kako je rekao, „sve prodornijoj politici Rusije“, a to znači da će NATO veoma osnažiti svoju moć odvraćanja i ujedno težiti dijalogu s Moskvom.

Jer NATO, objasnio je on, ne želi nikakve sukobe, već da učini sve da se sukobi preduprede, i predoćio da NATO želi da se ukrajinska kriza reši sprovođenjem Sporazuma iz Minska, čiji su potpisnici Rusija, Ukrajina i pobunjenici na istoku Ukrajine.

Na pitanje novinara kako su saveznici u NATO-u sagledali odnose s Moskvom, imajući u vidu da su čelnici Evropske unije danas posle razgovora s Trampom stavili do znanja da tu postoje vidljive razlike, Stoltenberg je pružio uveravanja da je „jedinstvo saveznika u politici prema Rusiji jače nego ikada poslednjih godina“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike