NATO podržava udare na Siriju, poziva Rusiju da pokaže odgovornost

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da NATO poziva Rusiju da „pokaže odgovornost“ u sirijskom sukobu posle zapadnih udara.

„NATO poziva sve koji podržavaju sirijski režim, a posebno Rusiju, da pokažu odgovornost i obezbede da režim konstruktivno učestvuje u Ženevskom procesu pod pokroviteljstvom UN“, naveo je Stoltenberg na konferenciji za novinare posle sastanka ambasadora zemalja članica u Briselu.

Prema navodima Vašingtona, današnji udari su pogodili istraživačke centre i vojne objekte povezane sa sirijskim hemijskim programom.

„Hemijsko oružje ne sme da se nekažnjeno koristi ili banalizuje. Ono predstavlja neposrednu opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu bezbednost“, rekao je Stoltenberg.

On je pozvao „sirijski režim i one koji ga podržavaju“ da dozvole brzi i trajni pristup humanitarnoj pomoći.

Stoltenberg je ranije danas rekao da su jutrošnji udari SAD, Velike Britanije i Francuske izvedeni da bi se osiguralo da se hemijsko oružje ne može nekažnjivo koristiti kao i da sve članice NATO podržavaju tu akciju, preneo je Asošiejted pres.

On je tada dodao da su tri zemlje navele da je reč o „veoma uspešnoj akciji“ koja je umanjila sposobnost sirijske vlade da u skorije vreme ponovo upotrebi hemijsko oružje.

NATO nije direktno umešan u operacije koalicije pod vođstvom SAD u Siriji.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike