Nastavljaju se nemiri u Peruu, uništena vek stara vila u centru Lime

U Limi, policajci su u petak upotrebili suzavac da bi rasterali demonstrante koji su na njih bacali staklene flaše i kamenice, dok su se na ulicama videli požari, pokazuju snimci lokalne televizije.

U regionu Puno, na jugu zemlje, oko 1.500 demonstranata napalo je policijsku stanicu u gradu Ilave, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Visente Romero.

Prema njegovim rečima, gorela je i policijska stanica u gradu Zepiti. Osam osoba je u Ilavu hospitalizovano sa prelomima ruku i nogu, kontuzijama glave i ubodnim ranama.

Prema izveštaju ombudsmana, u toku jučerašnjeg dana 58 ljudi je povređeno na protestima širom zemlje.

Predsednica poručuje da će biti oštrija prema vandalima

Novi protesti su se nastavili na nemire od četvrtka, kada je jedna od najstarijih zgrada u Limi izgorela do temelja, a predsednica Boluarte obećala da će postati oštrija prema vandalima.

Zvaničnici su opisali uništenje zgrade, skoro vek stare vile u centru Lime, kao gubitak monumentalnog dobra.

Vlasti istražuju uzroke, a ministar Romero je u petak izneo tvrdnju da je požar "detaljno planiran i dogovoren".

Vlada je odbacila glasine da je požar u kojem nije bilo žrtava izazvan suzavcem koji je upotrebila policija tokom nasilnih sukoba.

Incident je usledio nakon što su hiljade demonstranata protestovale u Limi ranije ove nedelje, pozivajući na velike promene, a ogorčeni zbog sve većeg broja poginulih na protestima, koji je zvanično porastao na 45.

Vlada je ove nedelje produžila vanredno stanje u šest regiona, ograničavajući i neka građanska prava.

Predsednica Perua je odbacila pozive da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore i umesto toga pozvala na dijalog i obecala da ce kazniti sve koji su umešani u nemire.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike