Naslednica Merkelove imenovala generalnog sekretara CDU

AP ocenjuje da Kramp Karenbauerova imenovanjem mladog konzervativca, 33-godišnjeg Paula Zjemjaka koji je aktuelni predvodnik omladinskog krila CDU, za novog generalnog sekretara demohrišćana nastoji da izgradi mostove sa rivalima za lidersku poziciju koje je juče porazima na poratijskom kongresu u Hamburgu.

Agencija navodi da 56-godišnja Kramp Karenbauerova time pokazuje da je rešena da spreči trajne podele u stranci i pruži više prostora konzervativcima i mlađim članovima da se čuje i njihov glas.

Funkciju generalnog sekretara CDU, koji se bavi političkom strategijom stranke na dnevnoj bazi, do sada je obavljala upravo Kramp Karenbauerova.

Zjemjak za ovu poziciju nije imao protivkandidate, a dobio je podršku 62,8 odsto stranačkih delegata na kongresu, što po oceni AP pokazuje da Kramp Karenbaueroj i dalje predstoji posao na ujedinjavanju CDU.

Agencija navodi da je Zjemjak po političkim gledištima pozicioniran još više desno u odnosu na novu liderku stranke, a važi za prijatelja ministra zdravlja Jensa Špana, kandidata za čelo partije koji je eliminisan u prvom krugu glasanja u Hamburgu, dok potiče iz istog regiona odakle i Fridrih Merz, drugi protivkandidat Kramp Karenbauerove.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike