Napadač iz Krajstčerča obilazio Balkan

Vlasti u Bugarskoj, Turskoj i Hrvatskoj potvrdile su da je Tarant bio u poseti toim zrmljama između 2016-2018. godine.

Mađarske službe zadužene za antiterorizam sugerisale su da je Tarant takođe dolazio i u tu srednjeevropsku zemlju, dok mediji u BiH pišu o njegovom boravku 2017.

Kako navodi portal Kliks, Tarant je ušao u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, tačnije na Graničnom prelazu Zupci početkom januara 2017. godine.

Kako navodi AP, obilazio je turističke znamenitosti gde je navodno učio o bitkama između hrišćana i Otomanske imperije. 

Trenutno nije zvanično poznato da li se i koliko dugo zadržao na teritoriji naše zemlje. To bi, prema trenutnim informacijama, mogle znati hrvatske policijske agencije ukoliko se Tarant iz BiH kretao u pravcu Hrvatske.

Prema informacijama hrvatskog portala 24sata, Tarant je u Hrvatsku ušao kopnenim putem 4. januara 2017. godine, a odletio je iz Zagreba 18. januara.

Većinom je boravio po hostelima, a navodno je obišao Poreč, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb, prenosi Kliks.

U međuvremenu, informaciju o njegovom boravku u Hrvatskoj potvrdio je premijer Andrej Plenković. 

Ukoliko se uzme u obzir datum ulaska u BiH i ulaska u Hrvatsku može se zaključiti da je Brenton Tarrant boravio više od jednog dana na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Bugarski mediji, pozivajući se na istražne organe, objavili su da je Tarant boravio u toj zemlji krajem prošle godine, a da je na tom putu po Balkanu prošao i kroz Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Turska državna televizija navela je da je napadač iz Krajstčerča u Turskoj boravio dvaput 2016. – od 17-20 marta i od 13. septembra i 25. oktobra.

TRT je objavio i snimak sigurnosne kamera na kojoj se vidi Tarant na istanbulskom Aerodromu "Ataturk".

Kako navode vlasti u zemljama u kojima je Tarant boravio, istražuje se da li Tarant bio u kontaktu sa lokalnim stanovništvom.

Brenton Tarant izveden je pred istražnog sudiju koji je saopštio da napadač ostaje u pritvoru bez prava na izjašnjavanje o krivici do 5. aprila, kada mu počinje suđenje. 

U napadu koji je Tarant izveo na dve džamije u Krajstčerču ubijeno je 49 ljudi dok je u bolnicama i dalje oko 40 povređenih. U kritičnom stanju je njih 11.  

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike