Najskuplja izborna trka u istoriji SAD dešava se u Ilinoisu

Među kandidatima je i demokrata Kris Kenedi, rođak pokojnog predsednika Džona F. Kenedija, koji bi u uobičajnoj trci mogao biti kandidat sa najvećim bankovnim računom.

AP napominje da ovo nije uobičajna trka, kao i da su svi kandidati zajedno prikupili više od 100 miliona dolara prošle godine, a većina tog novca dolazi od Prickera i Raunera.

Američka agencija navodi da je to skoro ista količina novca kolika je ukupno potrošena u trci za guvernera 2014. godine, odnosno rekordnih 112 miliona dolara u Ilinoisu.

Kandidati su potrošili skoro 30 miliona dolara u prvih devet meseci ove godine, što je sedam puta više od novca potrošenog u istom periodu pre četiri godine, pokazuju podaci Kampanje za političku reformu Ilinoisa.

Prema rečima direktora za političke podatke Kampanje za političke reforme Ilinoisa Kolina Vilijamsa, ukoliko se taj trend nastavi, trka bi "apsolutno" mogla da prevaziđe najskuplju trku za guvarnera do sada, odnosno rekord oboren u Kaliforniji 2010. godine kada su kandidati potrošili oko 280 miliona dolara.

Pricker, za koga američki biznis magazin Forbs navodi da vredi 3,4 milijarde dolara, potpuno samostalno finansira kampanju.

Smatra da će ga samofinansiranje učiniti nezavisnim od određenih interesa.

Pricker, takođe, navodi da su "duboki džepovi" neophodni da se suprotstavi Rauneru, koji je utrošio više od 60 miliona dolara svog novca da obnovi akcije Republikanske partije širom te američke savezne države i pobedi na izborima 2014. godine.

Kenedi kaže da veruje da "smo svi mi ogorčeni" zbog novca koji se troši na izbore, ali smatra da demokrate "moraju da odgovore" Rauneru i Republikanskoj partiji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike