Najmanje 12 mrtvih u napadu u Siriji

Foto: Beta / AP

Najmanje 12 civila stradalo je danas u vazdušnim napadima na severozapadu Siriji, gde se sukobljavaju sirijske snage i pobunjenici, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava i dodala da je među njima šest osoba stradalo u Alepu.

Alep je pod kontrolom snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada i nalazi se u blizini pobujeničkog uporišta u Idlibu pod kontrolom grupe Hajat Tahrir al Šam, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

Snage sirijske vlade i Rusije od kraja aprila su pojačale bombardovanje juga Idliba, uprkos septembarskom dogovoru Turske i Rusije o stvaranju „tampon zone“ u Idlibu.

Rusko-turski dogovor o Idlibu, u kojem boravi oko tri miliona ljudi, nikada nije bio poštovan. Džihadisti se još nisu povukli iz „tampon zone“ a vlada u Damasku je uz rusku podršku bombardovala jug provincije i povratila više naseljenih mesta.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog te ofanzive je između 29. aprila i 9. maja raseljeno oko 180.000 ljudi.

Više od 370.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji. Konflikt je počeo represijom na proteste opozicije u martu 2011. godine, a tokom godina je postajao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike