Na Lezbosu protestovalo oko hiljadu migranata uzvikujući Sloboda i Nemačka

Foto: Beta / AP

Oko hiljadu migranata bez smeštaja demonstriralo je danas popodne na Lezbosu tražeći da im se dopusti da odu sa tog grčkog ostrva u Egejskom moru gde su ogromni požari poslednjih dana uništili veliki izbeglički kamp Moria.

Prema navodima policije, njih je bilo oko hiljadu dok mediji procenjuju da je bilo oko 2.000 demonstranata.

„Azadi“ (sloboda na persijskom), „Nemačka“ uzvikivali su demonstranti hodajući duž puta koji povezuje uništen kamp Moria sa lukom Miltilini, glavnim mestom na ostrvu.

Velike interventne snage koje su stigle danas na ostrvo da osiguraju red, pratile su migrante. Dva policijska kombija blokirala su put blizu luke da spreče dolazak demonstranata.

Najmanje devet bataljona policije stiglo je na Lezbos, naveo je jedan policijski izvor.

U požarima u utorak i sredu uveče uništen je kamp Moria gde je bilo smešteno blizu 12,700 ljudi, što je četiri puta više od njegovog prvobitnog kapaciteta. Bez krova nad glavom ostale su brojne porodice uključujući 4.000 dece.

Duž celog puta koji vezuje kamp Moria sa lukom Mitilini, očajne izbeglice kampuju na trotoarima, neki u šatorima, treću noć zaredom.

Grčke vlasti počele su danas radove na postavljanju stotina šatora na lokaciji koja pripada grčkoj državi, tri kilometra od luke, gde treba da se premeste migranti.

„Ako nas stave u novi kamp to će ponovo biti ista stvar i za neko vreme sve će ponovo izgoreti“, rekla je za Frans pres Gael Kukane, mlada trudna izbeglica, koja se sklonila od jakog sunca u senku jednog maslinovog drveta.

(Novi magazin)

Napišite komentar