Moskva tvrdi da nema uskladišten novičok

Šef ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao je danas da Moskva nema uskladišten novičok, agens kojim je, prema navodima Nemačke, otrovan ruski opozicionar Aleksej Navaljni.

Skladiša „novičoka su uništena u skladu sa protokolom i propisima Organizacije za zabranu hemijskog oružja“, izjavio je Nariškin, dodajući da su sve druge tvrdnje „dezinformacije“.

Kako prenose ruske agencije, Nariškin je takođe pružio uveravanja da „u telu Alekseja Navaljnog, kada je napustio rusku teritoriju, nije bilo toksične supstance“, ocenjujući da Rusija „u tom pogledu ima mnogo pitanja za nemačku stranu“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Moskva nije dobila od Berlina zdravstvene podatke Navaljnog.

Navaljni koji je obelodanio korupciju u vrhu Rusije, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnici u Omsku pošto mu je naglo pozlilo.

On je dva dana kasnije prebačen u Nemačku gde su lekari zaključili da je otrovan nervnim agensom novičok, koji potiče iz sovjetske ere.

Ruske vlasti su u nekoliko navrata demantovale umešanost u taj slučaj.

Navaljni je danas objavio na Instagramu poruku i svoju sliku, navodeći da je mogao da diše bez respiratora ceo jedan dan, u prvom oglašavanju preko te mreže od trovanja krajem avgusta.

(Novi magazin)

Napišite komentar