Moskva traži od Turske da uhapsi ubicu pilota oborenog Su-24

Rusija zahteva da turske vlasti preduzmu hitne korake za hapšenje Alparslana Čelika i njegovih saučesnika i privedu ih pred lice pravde zbog ubistva ruskog pilota, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Alparslan Čelik, turkmenski pobunjenik u Siriji i državljanin Turske, izjavio je, u intervjuu za turski list Hurijet, da "ne može da ga peče savest zbog čoveka koji je svaki dan bombardovao turkmenske civile", misleći na ubijenog ruskog pilota.

"Osveta je najprirodnija stvar na svetu", rekao je Čelik, koji ipak nije direktno preuzeo odgovornost za ubistvo pilota, navodi AFP.

Zaharova je navela da je objavljivanje Čelikovih izjava u važnim turskim novinama iznenadilo i razljutilo Moskvu.

Prema njenim rečima, turski mediji služe kao "platforma sa koje se teroristi i ubice hvale svojim zločinima i šire mržnju prema Rusiji i ruskom narodu".

Čelikove izjave predstavljaju priznanje njegove "direktne umešanosti u ubistvo ruskog pilota", istakla je Zaharova.

Odnosi Rusije i Turske su, od obaranja ruskog bombardera 24. novembra, veoma zategnuti, a Moskva je Ankari uvela i ekonomske sankcije.

Dvojica pilota iz oborenog ruskog aviona Su-24 su se katapultirali, ali su na jednog od njih, dok se spuštao padobranom prema zemlji, pucali pobunjenici i ubili ga.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar