Moskva: Pjongjang miruje, primenjuje prvu tačku ruskog plana

"Više puta samo rekli Severnoj Koreji da je za nas neprihvatljiv njihov nuklearni status", rekao je Morgulov na Osmoj azijskoj konferenciji u Seulu, prenosi Tas.

Morgulov je naveo da Moskva aktivno radi sa Pjongjangom kako bi se moratorijum na rakete i nuklearne testove nastavio što duže.

"Veoma cenimo što Severna Koreja već dva meseca miruje, a Rusija aktivno radi kako bi se osiguralo da se to što duže nastavi. Realno, to znači da je Pjongjang počeo da primenjuje prvu tačku ruskog plana o rešavanju krize na Korejskom poluostrvu. Plan pokriva zamrzavanje raketno-nuklearnih proba u zamenu za zaustavljanje ili smanjenje broja američko-južnokorejskih vojnih vežbi", rekao je Morgulov.

Prema njegovim rečima, američke pretnje upućene Severnoj Koreji neće okončati sukobljavanja na Korejskom poluostrvu i bilo bi naivno smatrati da hoće.

Kaže da je očito da Pjongjang ignoriše međunarodnu zajednicu i tvrdoglavo nastavlja da razvija svoj raketni i nuklearni program.

"SAD i njene saveznice neumorno održavaju zajedničke vojne vežbe, donoseći još više oružja i snaga na poluostrvo. Sve to vodi u ćorsokak iza koga je fantomski rizik od velikih ljudskih žrtava", rekao je ruski diplomata.

Morgulov smatra da bi SAD i saveznice trebalo da smanje broj vojnih vežbi u blizini Korejskog poluostrva.

Prema njegovim rečima, Moskva veruje da je moguće da SAD i Severna Koreja započnu direktne pregovore.

"Ključna agenda takvih razgovora može biti vrlo jednostavna, a to su principi miroljubive koegzistencije. Verujem da nedostatak takve saglasnosti daje podstrek neprijateljstvu i uzajamnom nepoverenju među uključenim stranama", rekao je Morgulov.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike